Krawędzie sześcianów
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Krawędzie sześcianów
Suma długości dwóch sześcianów równa się \(\displaystyle{ 12 dm}\), a suma ich objętości \(\displaystyle{ 468 dm^{3}}\). Znajdź długości krawędzi tych sześcianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
Krawędzie sześcianów
\(\displaystyle{ a + b\,=\,12}\)
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3}\,=\,(a + b)(a^{2} - ab + b^{2})\,=\,468}\)
Po rozwiazaniu ukladu mamy pary liczb
a=5
b=7
oraz
a=7
b=5
\(\displaystyle{ a^{3} + b^{3}\,=\,(a + b)(a^{2} - ab + b^{2})\,=\,468}\)
Po rozwiazaniu ukladu mamy pary liczb
a=5
b=7
oraz
a=7
b=5