stożek z kulą

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

stożek z kulą

Post autor: mariuszK3 »

Tworzącą stożka widać ze środka kuli wpisanej w ten stożek pod katem o mierze \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\pi}\) Obliczy stosunek objętości stożka do objętości tej kuli.

prosze o pomoc bo kompletnie tego nie widzę
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

stożek z kulą

Post autor: Sherlock »

1. Wyraź promień podstawy stożka r za pomocą promienia kuli R (żółty trójkąt).
2. Wyraź wysokość stożka H za pomocą R korzystając z podobieństwa trójkątów CAB i CDO oraz tw. Pitagorasa.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

stożek z kulą

Post autor: mariuszK3 »

a wiec \(\displaystyle{ r=R \sqrt{3}}\) tak?

ale z drugiego żeby zrobić prawdopodobieństwo musze najpierw obliczyć odcinek |CD|= x tak? i ile on wychodzi bo nie wiem czy dobrze zrobiłem bo mi wyszło

\(\displaystyle{ x= \sqrt{H ^{2} -2HR}}\) czy tak?

i potem te proporcje z podobieństwa to

\(\displaystyle{ \frac{R}{R \sqrt{3} } = \frac{H}{x}}\) tak?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

stożek z kulą

Post autor: Sherlock »

mariuszK3 pisze:a wiec \(\displaystyle{ r=R \sqrt{3}}\) tak?
tak
W jakiej skali trójkąt CAB jest podobny do trójkąta CDO?
Ukryta treść:    
Wtedy przeciwprostokątna \(\displaystyle{ |CB|=k|CO|}\), a z tw. Pitagorasa w trójkącie CAB:
\(\displaystyle{ H^2+(R \sqrt{3}) ^2=(k|CO|)^2}\) stąd wyznacz H
ODPOWIEDZ