Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o kącie przy wierzchołku \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) i podstawie długości 8 cm .Oblicz promień kuli wpisanej w ten stożek.
Proszę o pomoc.
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym...
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym...
W przekroju to będzie wyglądało jak koło wpisane w trójkąt równoramienny - trzeba znaleźć promień tego koła.
Ramię trójkąta można wyznaczyć z zależności \(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{4}{x}}\) (połowa trójkąta równoramiennego), a promień okręgu wpisanego ze wzoru \(\displaystyle{ P=pr}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest połową obwodu tego trójkąta.
Ramię trójkąta można wyznaczyć z zależności \(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{4}{x}}\) (połowa trójkąta równoramiennego), a promień okręgu wpisanego ze wzoru \(\displaystyle{ P=pr}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest połową obwodu tego trójkąta.