Witam, mam problem z jednym zadaniem z matury rozszerzonej z ubiegłego roku.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a. Ściany boczne są trójkątami ostrokątnymi. Miara kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
Problem polega na tym, że nie wiem, w jaki sposób zostało wykonane jedno przekształcenie, a konkretnie w momencie gdzie liczony jest odcinek x. Ja pozostawiłem go w postaci \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3tg ^{2} \alpha -1 } }{2tg \alpha }}\), a tam go jeszcze przekształcono w jakiś sposób, którego kompletnie nie rozumiem.
Automatycznie wyszła mi też inna wysokość H: \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3 \sqrt{3tg ^{2} \alpha -1 } }}\) i objętość: \(\displaystyle{ \frac{a ^{3} }{12 \sqrt{3tg ^{2} \alpha -1 } }}\).
Czy mój wynik jest dobry, pomimo tego, że nie zrobiłem tego przekształcenia, czy gdzieś jest jednak błąd?
Dzięki z góry za pomoc
objętość ostrosłupa prawidłowego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2011, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
objętość ostrosłupa prawidłowego
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 12:39 przez mdmicky92, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
objętość ostrosłupa prawidłowego
Jeśli chodzi o przekształcenie:
\(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\) Podstaw, później pomnóż mianownik przez \(\displaystyle{ cos^{2}x}\), następnie skorzystaj z \(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\), żeby się pozbyć \(\displaystyle{ -cos^{2}x}\) z licznika, a dostać dodatkowy, czwarty \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) i \(\displaystyle{ -1}\).
Co zaś się tyczy wyniku... czasem warto sprawdzać takie rzeczy przez podstawienie konkretnej wartości, żeby zobaczyć czy wychodzi tyle samo.
Pozdrawiam,
Ciamolek
\(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\) Podstaw, później pomnóż mianownik przez \(\displaystyle{ cos^{2}x}\), następnie skorzystaj z \(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\), żeby się pozbyć \(\displaystyle{ -cos^{2}x}\) z licznika, a dostać dodatkowy, czwarty \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) i \(\displaystyle{ -1}\).
Co zaś się tyczy wyniku... czasem warto sprawdzać takie rzeczy przez podstawienie konkretnej wartości, żeby zobaczyć czy wychodzi tyle samo.
Pozdrawiam,
Ciamolek
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2011, o 11:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
objętość ostrosłupa prawidłowego
Faktycznie, przekształcenie wyszło prawidłowe, tak samo jak wynik po podstawieniu konkretnej wartości. Dzięki bardzo