Bryła obrotowa-trapez

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

Bryła obrotowa-trapez

Post autor: smmileey »

W trapezie równoramiennym ABCD podstawa CD ma długość 1, kąt ABC ma miarę 60 stopni, a przekątna jest prostopadła do boku BC. Oblicz objętość bryły powstałej z obrotu trapezu wokół boku BC.

Otrzymuję wynik \(\displaystyle{ \frac{5}{4} \pi}\), w odpowiedziach podają \(\displaystyle{ \frac{7}{4}\pi}\).
Możecie skorygować?

Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Bryła obrotowa-trapez

Post autor: piasek101 »

Ich ok.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

Bryła obrotowa-trapez

Post autor: smmileey »

Mógłbyś podać jak to obliczyć poprawnie?

EDIT:
Nie trzeba już, wiem, gdzie zrobiłem błąd.
ODPOWIEDZ