Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: mati1717 »

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość jest równa 24, a wysokość ściany bocznej wynosi 26.

Mam pytanie czy dobrze to rozwiązuje:
Z Pitagorasa liczę
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}h= \sqrt{26 ^{2}-24 ^{2} } \\ \frac{1}{3}h=10 \Rightarrow \frac{a \sqrt{3} }{6} = 10 \Rightarrow a=20 \sqrt{3} \\ P _{p} = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}= \frac{(20 \sqrt{3}) ^{2} \sqrt{3} }{4} = 300 \sqrt{3} \\ V= \frac{1}{3} P _{p} \cdot H \Rightarrow V = 100 \sqrt{3} \cdot 24 = 2400 \sqrt{3}}\)

Pytam, bo w odp mam : \(\displaystyle{ 288}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: anna_ »

Twoje rozwiązanie jest ok. Błąd jest w książce.
ODPOWIEDZ