Jeżeli objętość sześcianu jest równa 24, to przekątna tego sześcianu ma długość:
A. \(\displaystyle{ 2 \sqrt[4]{3}}\)
B. \(\displaystyle{ 2 \sqrt[4]{9}}\)
C. \(\displaystyle{ 2 \sqrt[6]{3 ^{5} }}\)
D. \(\displaystyle{ 6}\)
W odpowiedziach jest C, ale mi wychodzi odpowiedź A.
Jak to powinno być rozwiązane?
Przekątna sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
Przekątna sześcianu
\(\displaystyle{ v=24}\), więc \(\displaystyle{ a ^{3} =24, a=2 \sqrt[3]{3}}\)
Przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\) , czyli \(\displaystyle{ d=2 \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt{3}}\)
Jakie powinno być prawidłowe rozwiązanie?
Przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\) , czyli \(\displaystyle{ d=2 \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt{3}}\)
Jakie powinno być prawidłowe rozwiązanie?
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Przekątna sześcianu
\(\displaystyle{ 2 \sqrt[3]{3} \cdot \sqrt{3}=2 \cdot 3 ^{ \frac{1}{3} } \cdot 3 ^{ \frac{1}{2} }=2 \cdot 3 ^{ \frac{2}{6}+ \frac{3}{6} }=2 \cdot 3 ^{ \frac{5}{6} }=2 \sqrt[6]{3 ^{5} }}\)
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 19:56 przez piti-n, łącznie zmieniany 2 razy.