Ostrososłup prawidłowy czworokątny i sinusy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
greku92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Ostrososłup prawidłowy czworokątny i sinusy

Post autor: greku92 »

Witam. Mam problem z takim zadaniem:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym sinus kąta między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy jest równy\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\). Oblicz sinus kąta między krawędzią boczną i płaszczyzną podstawy. Narysuj rysunek pomocniczy.

Mój problem polega na tym że coś tam wykombinowałem samemu ale nie mam pojęcia czy to jest dobrze. Więc mam taką prośbę by ktoś podał mi przynajmniej wynik jaki ma wyjść.

Z góry dzięki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrososłup prawidłowy czworokątny i sinusy

Post autor: anna_ »

AU
AU
db4514c05681eb40m.png (13.09 KiB) Przejrzano 47 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{H}{h} =\frac{2 \sqrt{2} }{3} \Rightarrow h= \frac{3H \sqrt{2} }{4}}\)

\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}a )^2=h^2-H^2}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}a )^2=(\frac{3H \sqrt{2} }{4})^2-H^2}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}a )^2= \frac{H^2}{8}}\)

\(\displaystyle{ h^2+( \frac{1}{2}a )^2=k^2}\)
\(\displaystyle{ (\frac{3H \sqrt{2} }{4})^2+\frac{H^2}{8}=k^2}\)
\(\displaystyle{ k^2= \frac{5H^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{H \sqrt{5} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{H}{k}}\)
\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{H}{\frac{H \sqrt{5} }{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{2 \sqrt{5} }{5}}\)

Sprawdź tylko czy się gdzieś nie pomyliłam
ODPOWIEDZ