Ostrosłup czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup czworokątny

Post autor: kenser »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściany boczne są trójkątami równobocznymi o wysokości \(\displaystyle{ \sqrt{3} cm}\). Długość krawędzi tego trójkąta wynosi _____. Wysokość ostrosłupa ma długość _____. Objętość ostrosłupa jest równa _____. Pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wynosi _____.

Proszę o pomoc w tym zadaniu

PS. Pierwsza luka to chyba 2 cm.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Ostrosłup czworokątny

Post autor: kamil13151 »

Tak, pierwsza luka 2cm. Wysokość oblicz z Pitagorasa (zauważ, że jedną z przyprostokątnych będzie połowa przekątnej podstawy, czyli kwadratu). Z resztą powinieneś już sobie wtedy poradzić.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup czworokątny

Post autor: kenser »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściany boczne są trójkątami równobocznymi o wysokości . Długość krawędzi tego trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 2}\). Wysokość ostrosłupa ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Objętość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ \frac{4\sqrt{2}}{3}}\). Pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wynosi \(\displaystyle{ 8\sqrt{2} + 4}\).

Tak jest dobrze?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Ostrosłup czworokątny

Post autor: kamil13151 »

Pole powierzchni całkowitej źle, a dokładnie pole boczne.
ODPOWIEDZ