Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: kenser »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości H = 6 cm ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze \(\displaystyle{ \alpha = 60^{\circ}}\). Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.

Proszę o pomoc w tym zadaniu
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: anna_ »

AU
AU
37945ecf3b581ab7m.png (15.52 KiB) Przejrzano 60 razy
[/url]
licz kolejno

\(\displaystyle{ h}\) z \(\displaystyle{ \sin60^o= \frac{H}{h}}\)
\(\displaystyle{ |OD|}\) z \(\displaystyle{ \cos60^o= \frac{|OD|}{h}}\)

\(\displaystyle{ a}\) z \(\displaystyle{ |OD|= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)

Pole i objętość ze wzorów
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: kenser »

Dzięki
ODPOWIEDZ