Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ponadczasem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: ponadczasem »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Wszystkie ściany boczne są trójkątami prostokątnymi. Objętość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ \frac{8}{3} \sqrt{2}}\) Wyznacz długość krawędzi podstawy.

wiem ze skoro prosty to Pp=\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\) no i moge skorzystac z pitagorasa przy scianach. jednak nie wiem jak. Mógłby ktos to spróbowac narysowac i dac jakąs wskazówke?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: alfgordon »

ułóż układ równań korzystając z tw. Pitagorasa pomiędzy wysokością ostrosłupa, częścią wysokości podstawy i krawędzi bocznej

a drugie równanie pomiędzy krawędziami bocznymi a krawędzią podstawy

uzależnij wszystkie zmienne od krawędzi podstawy i podstaw pod równanie objętości
ODPOWIEDZ