Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
perwal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WM
Podziękował: 4 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: perwal »

Witam!
Chciałbym upewnić się czy dobrze zrobiłem zadania i prosiłbym o rozwiązanie ich, aby porównać wyniki. Czy mi się zgadzają.

Zadanie 1
Pewien graniastosłup ma 10 wierzchołków. Ile krawędzi (wszystkich!) ma ten graniastosłup?
A. 5 B. 10 C. 15 D. 20

Zadanie 2
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 6. Pole powierzchni bocznej tego stożka jest równe:
A. \(\displaystyle{ 12\pi}\) B. \(\displaystyle{ 18\pi}\) C. \(\displaystyle{ 27\pi}\) D. \(\displaystyle{ 36\pi}\)

Zadanie 3
Przekrojem osiowym walca jest kwadrat o boku 8cm. Powierzchnia boczna tego walca ma pole:
A. \(\displaystyle{ 32 \pi\ \text{cm} ^{2}}\) B. \(\displaystyle{ 54 \pi\ \text{cm} ^{2}}\) C. \(\displaystyle{ 96 \pi\ \text{cm} ^{2}}\) D. \(\displaystyle{ 128 \pi\ \text{cm} ^{2}}\)

Zadanie 4
Przekątna sześcianu ma długość \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\) . Krawędź tego sześcianu ma długość:
A. \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}}\) B. \(\displaystyle{ 2\sqrt{6}}\) C. \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\) D.4

Zadanie 5
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość 13, a krawędź podstawy 12. Oblicz wysokość ostrosłupa.

Zadanie 6
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.

Zadanie 7
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu o wymiarach: 2 x 3 x 6.

Zadanie 8
Na rysunku przedstawiono powierzchnię boczną pewnego stożka (po rozwinięciu). Oblicz wysokość tego stożka.
Rys.
AU
AU
dmcfmq.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 80 razy

Proszę o rozwiązania pewne na 1oo%!
Z góry dzięki!
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, o 20:06 przez Chromosom, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: alfgordon »

To może pokaż swoje rozwiązania, to ktoś sprawdzi czy masz dobrze
perwal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WM
Podziękował: 4 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: perwal »

Powiem odpowiedzi do kilku bo do dwóch zadań nie wiem:



Zadanie 1
C)

Zadanie 2
B)

Zadanie 3
B)

Zadanie 4
D)

Zadanie 5
--------

Zadanie 6
--------

Zadanie 7
H= \(\displaystyle{ \sqrt{128}}\) Nie wiem jak wyprowadzić to podaje jaki mi wyszedł

Zadanie 8
Przekątna = 7
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: alfgordon »

1)dobrze
2)dobrze
3) \(\displaystyle{ 64 \pi}\)
4)dobrze
5)narysuj wysokość ostrosłupa i odległość wierzchołka podstawy do spodku wysokości wynosi: \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy

teraz skorzystaj z tw. Pitagorasa do wyliczenia Wysokości

6)wylicz połowę przekątnej podstawy a potem korzystasz z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni

7)dobrze ( tzn z tą przekątną)

8) skorzystaj ze wzoru na długość łuku
mając go wyliczysz promień stożka
perwal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WM
Podziękował: 4 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: perwal »

Sorry inaczej miałem na kartce i inaczej tutaj. Teraz jeszcze raz podam odpowiedzi.

Zadanie 6
Ta wysokość to będzie 6? Czy 2? Bo nie wiem czy dobrze zrobiłem!


Zadanie 7
Przekątna równa się 7

Zadanie 8

Wysokość stożka równa się \(\displaystyle{ \sqrt{128}}\)

i oczywiście

Zadanie 3
64 \(\displaystyle{ \pi}\) a ja przypadkowo napisałem 32
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: alfgordon »

6) \(\displaystyle{ H=2\sqrt{3} \sqrt{3} =6}\)

8)dobrze
perwal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2011, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WM
Podziękował: 4 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: perwal »

a 7 zadanie dobrze?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Zadania graniastosłup, ostrosłup....

Post autor: alfgordon »

tak
ODPOWIEDZ