zbiornik
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
zbiornik
Stalowy zbiornik na gaz płynny ma kształt walca zakończonego półkulami. Wysokość walca jest o 2 m większa od promienia walca. Oblicz wymiary tego zbiornika wiedząc, że jego pojemność wynosi 13/3Pi m^3.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
zbiornik
Przez R oznaczasz promień walca. [m]
Przez R+2 wysokość [m]
V=Vwalca+Vpółkuli+Vpółkuli=Vwalca+Vkuli. Zarówno podstawa walca jak i kula mają promień długość R.
Podstawiasz wzory do powyższego równania.
Dopisujesz ile wynosi V. I otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą.
Dasz radę dalej sam zrobić?
Przez R+2 wysokość [m]
V=Vwalca+Vpółkuli+Vpółkuli=Vwalca+Vkuli. Zarówno podstawa walca jak i kula mają promień długość R.
Podstawiasz wzory do powyższego równania.
Dopisujesz ile wynosi V. I otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą.
Dasz radę dalej sam zrobić?