Objętosc stożka i walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karols16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:53
Płeć: Kobieta

Objętosc stożka i walca

Post autor: karols16 »

Promień podstawy walca jest \(\displaystyle{ r=4}\) a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawa walca kąt o miarze \(\displaystyle{ \alpha=30^\circ}\) oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca

Oblicz objętość i pole powierzchni stożka o promieniu podstawy \(\displaystyle{ r=6}\) jeżeli wiem ze tworząca jest nachylona do wysokości stożka pod kątem \(\displaystyle{ \alpha=30^\circ}\)

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym \(\displaystyle{ 9\sqrt3}\) oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2011, o 20:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Objętosc stożka i walca

Post autor: piasek101 »

Wszystkie z funkcji trygonometrycznych albo własności (w gimnazjum) połowy trójkąta równobocznego.
karols16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:53
Płeć: Kobieta

Objętosc stożka i walca

Post autor: karols16 »

zrobi ktos?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Objętosc stożka i walca

Post autor: piasek101 »

A Ty ?

Nie próbujesz ?
karols16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 maja 2009, o 17:53
Płeć: Kobieta

Objętosc stożka i walca

Post autor: karols16 »

jak bym umial to bym zrobil
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Objętosc stożka i walca

Post autor: piasek101 »

Podpowiedź masz - nikt nie oczekuje, że całe rozwalisz.
ODPOWIEDZ