Objętośc ostrosłupa prawidłowego...
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: M-ów
- Podziękował: 14 razy
Objętośc ostrosłupa prawidłowego...
Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkąątnego wynosi \(\displaystyle{ 18 \sqrt{3}}\) a krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ 60 stopni}\). Oblicz pole całkowite ostrosłupa.
Z obliczen wyszło mi
\(\displaystyle{ a= \frac{6 \sqrt{3} }{h}}\)
r podstawiłem do wzoru
później policzyłem z \(\displaystyle{ tg}\) małe \(\displaystyle{ h}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ h= \frac{ \frac{6 \sqrt{3} }{h} }{6}}\)
I po wyliczeniu \(\displaystyle{ h=1}\)
\(\displaystyle{ Pp=54 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pb=18\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=72\sqrt{3}}\)
i co o tym myślicie ?
Z obliczen wyszło mi
\(\displaystyle{ a= \frac{6 \sqrt{3} }{h}}\)
r podstawiłem do wzoru
później policzyłem z \(\displaystyle{ tg}\) małe \(\displaystyle{ h}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ h= \frac{ \frac{6 \sqrt{3} }{h} }{6}}\)
I po wyliczeniu \(\displaystyle{ h=1}\)
\(\displaystyle{ Pp=54 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pb=18\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=72\sqrt{3}}\)
i co o tym myślicie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: M-ów
- Podziękował: 14 razy
Objętośc ostrosłupa prawidłowego...
\(\displaystyle{ 18 \sqrt{3} = \frac{1}{3} * \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}*h /* 12}\)
\(\displaystyle{ 216\sqrt{3} = a^{2} \sqrt{3}* h / :\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 216=a^{2} * h}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{6 \sqrt{3} }{h}}\)
\(\displaystyle{ 216\sqrt{3} = a^{2} \sqrt{3}* h / :\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 216=a^{2} * h}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{6 \sqrt{3} }{h}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Objętośc ostrosłupa prawidłowego...
A co masz w tym zadaniu wyliczyć??? Długość boku czy pole powierzchni???
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Objętośc ostrosłupa prawidłowego...
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}PpH}\)
H wylicz z Pitagorasa \(\displaystyle{ a^{2}= H^{2} + \frac{2}{3}h^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Podstawiasz do wzoru i wyliczasz \(\displaystyle{ a}\)
H wylicz z Pitagorasa \(\displaystyle{ a^{2}= H^{2} + \frac{2}{3}h^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Podstawiasz do wzoru i wyliczasz \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Objętośc ostrosłupa prawidłowego...
Nie działa.matematyk1995 pisze: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}PpH}\)
H wylicz z Pitagorasa \(\displaystyle{ a^{2}= H^{2} + \frac{2}{3}h^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy