Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa 12, krawędź boczna jest nachylona do płaszczy podstawy pod kątem o mierze 60 stopni.
Wyznacz cosinus kąta ściany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa.
Pytanie: gdzie jest ten kąt. Może ktoś narysować?
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
chodzi o kąt jaki tworzy ściana boczna z płaszczyzną podstawy ostrosłupa.. czyli po prostu narysuj sobie wysokość ściany bocznej, wysokość ostrosłupa i pewną część (oczywiście policzalną od razu ale na wszelki wypadek tego nie zdradzam) wysokości podstawy - powstaje trójkąt prostokątny i kąt między wysokością ściany bocznej a wysokością podstawy (ten który razem tworzą) to jest nasz szukany kąt..
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny
zrobiłem tak już wcześniej ale mi wychodzi \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \sqrt{13} }{13}}\)
a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)-- 17 kwi 2011, o 22:47 --mógłby ktoś mi pomóc??
a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)-- 17 kwi 2011, o 22:47 --mógłby ktoś mi pomóc??