Czworościan foremny - dowód

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Czworościan foremny - dowód

Post autor: adambak »

Niech punkt \(\displaystyle{ G}\) będzie środkiem kuli wpisanej w czworościan foremny, a punkt \(\displaystyle{ O}\) – dowolnym punktem wewnątrz tego czworościanu, różnym od punktu \(\displaystyle{ G}\). Niech prosta przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ O}\) i \(\displaystyle{ G}\) przecina płaszczyzny ścian tego czworościanu w punktach \(\displaystyle{ A'}\), \(\displaystyle{ B'}\), \(\displaystyle{ C'}\), \(\displaystyle{ D'}\). Udowodnij, że:

\(\displaystyle{ \frac{A'O}{A'G} + \frac{B'O}{B'G} + \frac{C'O}{C'G} + \frac{D'O}{D'G} = 4}\)



Da się to w ogóle rozwiązać na moim (licealnym) poziomie, da się chociaż to narysować jakkolwiek aby było to pomocne? Bo mi strasznie nie wychodzi, "Stereometria level 20" sobie to nazwałem, za wysoko jak dla mnie niestety ale strasznie jestem ciekawy, ktoś pomoże?
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

Czworościan foremny - dowód

Post autor: darek20 »

moze to sie przyda
... adania.pdf
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Czworościan foremny - dowód

Post autor: adambak »

bardzo się przyda, właśnie analizuję rozwiązanie (mocne zadanko, nie wpadłbym chyba nigdy..), dziękuję!
karolk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 sty 2011, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolska

Czworościan foremny - dowód

Post autor: karolk »

macie może jakiś rysunek do tego??
nie mogę sobie jakoś w ogóle wyobrazić jak ta prosta może przcinać ten czworościan w 4 miejscach...
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Czworościan foremny - dowód

Post autor: adambak »

karolk pisze:macie może jakiś rysunek do tego??
nie mogę sobie jakoś w ogóle wyobrazić jak ta prosta może przcinać ten czworościan w 4 miejscach...
to byłoby niemożliwe - żeby przecinała czworościan w czterech miejscach..
w zadaniu jest: przecina płaszczyzny ścian tego czworościanu w punktach, a więc istotna różnica, nie ściany a płaszczyzny. Nie zmienia to jednak faktu że narysowanie tego graniczy z cudem (nie wiem jak się zabierać do takich rysunków, jak zaznaczać płaszczyzny) i gdyby ktoś się pokusił o zrobienie tego to byłbym bardzo wdzięczny.. W sumie od tego powinno się zacząć, może to by sprawiło że rozwiązanie stałoby się bardziej jasne..-- 18 kwi 2011, o 17:17 --ale to z olimpiady, więc ludzie dla których to jest nawet nie muszą tego widzieć na kartce, pewnie widzą to w wyobraźni ale może jednak znajdzie się ktoś kto pokaże jak rysować..
ODPOWIEDZ