Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Witam, mam pytanko dosyć proste.
Mam zadanko umiem je zrobić tylko wynik wychodzi mi inny. Proszę tylko o sprawdzenie czy dobrze obliczyłem.
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź podstawy ma długość 4cm, zaś krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Mój wynik to \(\displaystyle{ 96 \sqrt{3}}\)
a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ 48 \sqrt{3}}\)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pzdr.
Mam zadanko umiem je zrobić tylko wynik wychodzi mi inny. Proszę tylko o sprawdzenie czy dobrze obliczyłem.
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź podstawy ma długość 4cm, zaś krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Mój wynik to \(\displaystyle{ 96 \sqrt{3}}\)
a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ 48 \sqrt{3}}\)
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pzdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Rzut prostokątny krótszej przekątnej graniastosłupa na płaszczyznę podstawy równa się podwojonej wysokości jednego z 6 trójkątów z którego jest zbudowana podstawa.
Zatem ten odcinek jest równy \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
Dalej w trójkącie prostokątnym składającym się z tego rzutu prostokątnego/prostej/, przekątnej graniastosłupa oraz jej wysokości możemy z funkcji trygonometrycznych /tg 30st./ wyliczyć wysokość graniastosłupa. Wyszło mi 4. Później podstawić do wzoru no i wychodzi mi, ale źle ;/
Zatem ten odcinek jest równy \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
Dalej w trójkącie prostokątnym składającym się z tego rzutu prostokątnego/prostej/, przekątnej graniastosłupa oraz jej wysokości możemy z funkcji trygonometrycznych /tg 30st./ wyliczyć wysokość graniastosłupa. Wyszło mi 4. Później podstawić do wzoru no i wychodzi mi, ale źle ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Czekamy na Piaska101. On rzadko się myli, a być może my robimy błąd w tym samym miejscu.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, o 15:13 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Mi również wyszło \(\displaystyle{ 96\sqrt{3}}\), wydaję mi się, że ten wynik jest poprawny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.