Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Miris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Miris »

Oblicz cosinus kąta między krawędzią boczną i krawędzią podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeżeli wiadomo, że promień okręgu opisanego na podstawie, wysokość ostrosłupa i krawędź boczna tworzą trójkąt równoramienny.

Obliczyłem wyszedł cos = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{4}}\) tylko nie wiem czy to jest dobrze
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, o 23:10 przez Miris, łącznie zmieniany 1 raz.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: adambak »

a jak doszedłeś do takiego wyniku?-- 15 kwi 2011, o 00:14 --skoro jest to prawidłowy trójkąty to sprawa jest prosta, \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{a}{2b}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ a}\)-krawędź podstawy
\(\displaystyle{ b}\)-krawędź boczna

czyli stosunek połowy podstawy do krawędzi bocznej (z trójkąta prostokątnego), więc jakie Ci wyszło \(\displaystyle{ b}\)?
Miris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Miris »

krawedz boczna wyszla mi \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: adambak »

ok, wporządku, wynik jest poprawny..
Miris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Miris »

Nie jest w porządku ponieważ znalazłem odp. bez rozwiązania i wyszło \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: adambak »

Miris pisze:Oblicz cosinus kąta między krawędzią boczną i krawędzią podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeżeli wiadomo, że promień okręgu opisanego na podstawie, wysokość ostrosłupa i krawędź boczna tworzą trójkąt równoramienny.

Obliczyłem wyszedł cos = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{4}}\) tylko nie wiem czy to jest dobrze
w takim razie źle podałeś treść zadania..

powinno być: między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy, wtedy owszem tak wychodzi..
ODPOWIEDZ