sprawdzccie tylko wyniki-graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

sprawdzccie tylko wyniki-graniastosłupy

Post autor: juti »

1.Przekątna prostopadłościanu o długości \(\displaystyle{ 12\sqrt{3}\ cm}\) tworzy z podstawą kat o mierze 30 stopni. Krawędzie podstawy są w stosunku \(\displaystyle{ 1:\sqrt{2}}\). Oblicz miary kątów,jakie tworzy przekątna prostopadłościanu z przekątnymi ścian bocznych.

2.W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym długość krawędzi podstawy jest równa \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}\ cm}\), a długość wysokości graniastosłupa jest równa długości krótszej przekątnej jego podstawy. Oblicz pole siatki tego graniastosłupa.

3.Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi \(\displaystyle{ 64\ cm^2}\), a przekątna graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 8\sqrt{5}\ cm}\). Oblicz długości a)krawędzi podstawy b)wysokości graniastosłupa c)przekątnej ściany bocznej.

Odp:
1.\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
2.\(\displaystyle{ P=288 \sqrt{3}}\)
3.a)8
b)\(\displaystyle{ 4 \sqrt{12}}\)
c)16

dobrze
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, o 16:37 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis niektórych wyrażeń matematycznych.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

sprawdzccie tylko wyniki-graniastosłupy

Post autor: Pancernik »

1.
\(\displaystyle{ 1: \sqrt{2}\\
b:a}\)

Wynik to \(\displaystyle{ 45^\circ : 30^\circ}\)
Kąt pomiędzy przekątną prostopadłościanu, a przekątną ściany bocznej \(\displaystyle{ b}\) wynosi \(\displaystyle{ 45^\circ}\).
Kąt pomiędzy przekątną prostopadłościanu, a przekątną ściany bocznej \(\displaystyle{ a}\) wynosi \(\displaystyle{ 30^\circ}\)

2.
Pole siatki to pole całkowite.
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b\\
P_c=288 \sqrt{3}+192 \sqrt{3}=480 \sqrt{3}}\)


3.
a) ok
b) \(\displaystyle{ 4 \sqrt{12} =8 \sqrt{3}}\)
c) ok
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

sprawdzccie tylko wyniki-graniastosłupy

Post autor: janka »

Wg moich obliczeń,mam ten sam wynik w zad 2, w 1) sin jednego kąta taki sam ,jeszcze sin drugiego kąta.

W zad 3 Wszystkie wyniki takie same
ODPOWIEDZ