hm... mam nadzieje ze dobrze ogarniam to forum, bo jestem tu nowa... prosze mi pomoc, jestem w strasznej sytuacji i trafilam na to forum i blagam o pomoc w kilku zadaniach!
1. w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy długości 4 przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczną kąt \(\displaystyle{ \partial =30 \cdot}\). oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej.
2. Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej jest równa 6 cm, zaś krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 cdot . Wyznacz tg kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
3. Sześcian i ostrosłup prawidłowy czworokątny mają w podstawie kwadrat o boku długości 8. Wyznacz wysokość ostrosłupa wiedząc, że objętość ostrosłupa jest równa objętości sześcianu.
o graniastoslupie, ostrosłupie, sześcianie
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
o graniastoslupie, ostrosłupie, sześcianie
1) dorysuj sobie przekątną ściany bocznej i wtedy masz trójkąt prostokątny (przekątna ściany bocznej, górna krawędź podstawy, przekątna graniastosłupa)
z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni wyliczysz przekątną ściany bocznej
a potem z Pitagorasa wyliczysz krawędź podstawy
2)najkrótsza odległość to prosta prostopadła do tej krawędzi, korzystając z tych samych zależności co w zadaniu 1) wyliczysz połowę przekątnej podstawy
3)podstaw do wzorów na objętości..
z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni wyliczysz przekątną ściany bocznej
a potem z Pitagorasa wyliczysz krawędź podstawy
2)najkrótsza odległość to prosta prostopadła do tej krawędzi, korzystając z tych samych zależności co w zadaniu 1) wyliczysz połowę przekątnej podstawy
3)podstaw do wzorów na objętości..
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 kwie 2011, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
o graniastoslupie, ostrosłupie, sześcianie
oo, dziekuje bardzo za podpowiedzi! tylko nadal nie moge tego drugiego zrobic, jakos nie mam chyba odpowiedniej wyobrazni do tego...
ostatnie zrobilam tym razem bez problemu, jesli tylko wynik jest H=24 ;D
w tym pierwszym nie wiem wlasnie czy dobrze mysle, ale robilam z ctg i wyszlo mi, ze w trojkącie przeciwprostokatna ma 8, a przyprostokatne to 4 i \(\displaystyle{ 4 \sqrt{} 3}\), a co z objętością i polem powierzchni?
moze mnie jeszcze cyz Ty czy ktokolwiek oswiecic? ^^ wiem, jestem beznadziejnym przypadkiem...
ostatnie zrobilam tym razem bez problemu, jesli tylko wynik jest H=24 ;D
w tym pierwszym nie wiem wlasnie czy dobrze mysle, ale robilam z ctg i wyszlo mi, ze w trojkącie przeciwprostokatna ma 8, a przyprostokatne to 4 i \(\displaystyle{ 4 \sqrt{} 3}\), a co z objętością i polem powierzchni?
moze mnie jeszcze cyz Ty czy ktokolwiek oswiecic? ^^ wiem, jestem beznadziejnym przypadkiem...
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
o graniastoslupie, ostrosłupie, sześcianie
1) więc z tw. Pitagorasa wylicz teraz wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ 4^2 +H^2 =(4\sqrt{3})^2}\)
2)podpowiedź:połowa przekątnej podstawy wynosi:
\(\displaystyle{ 12}\)
teraz dorysuj sobie wysokość i znów z tych samych zalezności w trójkącie wyliczysz wysokość ostrosłupa
3)dobrze
\(\displaystyle{ 4^2 +H^2 =(4\sqrt{3})^2}\)
2)podpowiedź:połowa przekątnej podstawy wynosi:
\(\displaystyle{ 12}\)
teraz dorysuj sobie wysokość i znów z tych samych zalezności w trójkącie wyliczysz wysokość ostrosłupa
3)dobrze