czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pandyzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 19 sie 2010, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Post autor: pandyzio »

Witam,
mam problem z tym zadaniem:

Mamy czworościan foremny ABCS o krawędzi 1cm. Wybierzmy dowolny punkt P z jego wnętrza. Wykaż, że |AP|+|BP|+|CP|+|SP|≤ 3.



Jeśli ktoś jest w stanie je rozwiązać, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ostryo

czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Post autor: ostryo »

Moze by wrzucic ten czworscian w trojwymiarowy uklad wspolrzednych ?
pandyzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 19 sie 2010, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Post autor: pandyzio »

Myślałem o tym.
Ale co potem robić? Tak sobie myślę, dlaczego suma odległości wewnętrznego punktu nie może być większe niż potrojona długość krawędzi, ale na razie nie wiem jak to zrobić.
Muszę się przyznać, że nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie. A zaciekawiło mnie
Ktoś ma jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Zimnx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 24 razy

czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Post autor: Zimnx »

zbuduj cztery ostroslupy po podstawach w scianach danego czworoscianu i wierzcholku P. Wysokosci beda tymi odleglosciami.
ostryo

czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Post autor: ostryo »

\(\displaystyle{ \left| AP\right|+\left| BP\right|+\left| CP\right|+\left| SP\right| \le 3}\)
Suma tych odleglosci bedzie rowna 3 gdy punkt \(\displaystyle{ P}\) pokrywa sie z jednym dowolnym wiercholkiem tego czworoscianu. Wtedy odleglosci od pozostalych wiercholkow sa rowne dlugosci krawedzi czyli 1. Teraz trzeba by to jakos pokazac ze to najwieksza odleglosc

Moze to bedzie pomocne

Wierzcholki tego czworoscianu beda nastepujace
\(\displaystyle{ A=( \frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

\(\displaystyle{ B=( -\frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

\(\displaystyle{ C=( \frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

\(\displaystyle{ S=( -\frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

Mozna dosc latwo te wspolrzedne wyznaczyc umieszajac najpierw szescian o krawedzi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\).
Czworoscian mozna w taki szescian "wlozyc", czesc wiercholkow bedzie wspolna.
piotrekgie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

czworościan foremny-punkt z jego wnętrza

Post autor: piotrekgie »

ostryo pisze:\(\displaystyle{ \left| AP\right|+\left| BP\right|+\left| CP\right|+\left| SP\right| \le 3}\)

Wierzcholki tego czworoscianu beda nastepujace
\(\displaystyle{ A=( \frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

\(\displaystyle{ B=( -\frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

\(\displaystyle{ C=( \frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4},\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

\(\displaystyle{ S=( -\frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4},-\frac{ \sqrt{2} }{4})}\)

Mozna dosc latwo te wspolrzedne wyznaczyc umieszajac najpierw szescian o krawedzi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\).
Czworoscian mozna w taki szescian "wlozyc", czesc wiercholkow bedzie wspolna.
Bez urazy, ale to nawet nie przypomina dowodu założenia. Punkty A,B,C,S są dowolne, punkt P również (z wnętrza). Wrzuciłem to zadanie na zadane.pl "pandyzio" skopiował tutaj i później wszyscy kopiują na zadane.pl cytowaną odpowiedź. Nie tędy droga do rozwiązania. Ale liczę jeszcze, że znajdzie się osoba która potrafi to rozwiązać... (nic skomplikowanego). Pozdrawiam
ODPOWIEDZ