Witam, moze ktos mi pomoc z takim zadaniem :
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 12}\) i \(\displaystyle{ 7}\) obraca się wokół przeciwprostokątnej. Oblicz promień kuli wpisanej w otrzymaną bryłę.
Obrót trójkąta prostokątnego wokół przeciwprostokątnej
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obrót trójkąta prostokątnego wokół przeciwprostokątnej
Pozostaje więc policzyć promień okręgu wpisanego w deltoid.
Obrót trójkąta prostokątnego wokół przeciwprostokątnej
Aaaa.... kurcze nie zauważyłem tego... wielki dzięki:) teraz to już proste.
Obrót trójkąta prostokątnego wokół przeciwprostokątnej
wytłumaczy ktoś jak to dalej zrobic bo nie wiem
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Obrót trójkąta prostokątnego wokół przeciwprostokątnej
Policz pole deltoidu (to suma pól dwóch przystających trójkątów prostokątnych). Zauważ, że pole deltoidu to również:
\(\displaystyle{ P_d= \frac{1}{2} \cdot r \cdot 12+\frac{1}{2} \cdot r \cdot 7+ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 7+ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 12}\)
gdzie \(\displaystyle{ r}\) to promień okręgu wpisanego w deltoid.
\(\displaystyle{ P_d= \frac{1}{2} \cdot r \cdot 12+\frac{1}{2} \cdot r \cdot 7+ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 7+ \frac{1}{2} \cdot r \cdot 12}\)
gdzie \(\displaystyle{ r}\) to promień okręgu wpisanego w deltoid.