Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karolaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 15:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Miechów

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: karolaa92 »

1. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędź boczna ma długość 6 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.

2. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędź boczna ma długość 5 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.

Nie rozumiem tych zadań, pomógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się liczy ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: kamil13151 »

Ostrosłup prawidłowy czworokątny to ostrosłup foremny, gdzie podstawa to kwadrat.
AU
AU
220px-Square_Pyramidsvg.png (7.72 KiB) Przejrzano 92 razy
Jaki jest wzór na objętość? Co musimy znaleźć?

Wskazówka: Cechy trójkąta 30, 60 i 90 stopni.
karolaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 15:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Miechów

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: karolaa92 »

Wzór na objętość \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot P_p \cdot H}\)

Ja nie wiem jak jeszcze dodać te zależności co się równa czemu. W 2 zadaniu wedlug mnie wychodzi krawędź boczna \(\displaystyle{ 2a}\) czyli polowa krawędzi czworokąta wynosi 3 tak?
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2011, o 16:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: kamil13151 »

karolaa92, nie. Na razie zajmiemy się zadaniem pierwszym.



Czerwona kreska to jest krawędź boczna ostrosłupa, która wynosi 6.
Pomiędzy żółtą, a zieloną kreską jest kąt prosty.
Pomiędzy żółtą, a czerwoną jest 30 stopni.

Odcinek zielony to \(\displaystyle{ a}\), jest to wysokość ostrosłupa.
Odcinek czerwony to \(\displaystyle{ 2a}\), czyli \(\displaystyle{ 2a=6}\).
Odcinek żółty to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), jest to połowa przekątnej kwadratu.
karolaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 15:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Miechów

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: karolaa92 »

Ja o tym inaczej juz myślałam, ale rysuje sobie w zeszycie i bardziej rozumiem
ODPOWIEDZ