Pomóżcie nie wiem jak się za to zabrać
Przekątna prostopadłościanu o długości \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\) tworzy z podstawą kat o mierze 30 stopni .Krawędzie podstawy są w stosunku \(\displaystyle{ 1: \sqrt{2}}\).Oblicz miary kątów jakie tworzy przekątna prostopadłościanu z przekątnymi ścian bocznych.
prostopadłościan-miary kątów
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
prostopadłościan-miary kątów
Zacznij od rysunku.
Między czym, a czym będzie kąt przekątnej z podstawą?
Co to znaczy, że krawędzie podstawy są w stosunku \(\displaystyle{ 1:\sqrt{2}}\)?
Jak to zaznaczysz na rysunku przy użyciu symbolu \(\displaystyle{ x}\)?
Teraz zastanów się jakie trójkąty można zbudować w oparciu o przekątną prostopadłościanu i przekątne ścian bocznych? Jak to wykorzystać?
Między czym, a czym będzie kąt przekątnej z podstawą?
Co to znaczy, że krawędzie podstawy są w stosunku \(\displaystyle{ 1:\sqrt{2}}\)?
Jak to zaznaczysz na rysunku przy użyciu symbolu \(\displaystyle{ x}\)?
Teraz zastanów się jakie trójkąty można zbudować w oparciu o przekątną prostopadłościanu i przekątne ścian bocznych? Jak to wykorzystać?