stosunek długości promienia do wysokości

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

stosunek długości promienia do wysokości

Post autor: tommassi »

w czworościan foremny wpisano kule.Mam za zadnie wyznaczyć stosunek długości promienia kuli do wysokości tego czworościanu??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

stosunek długości promienia do wysokości

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skorzystaj z tego, ze srodkowe w dowolnym czworoscianie dziela sie w stosunku 1:3.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

stosunek długości promienia do wysokości

Post autor: florek177 »

masz trójkąt prostokątny: H, 1/3 h i h. Z punktu na wysokości H rysujesz promień do ramienia trójkąta ( h ), Wysokość H masz podzielone na ( H - r ) i r.

Z podobieństwa trójkątów masz:

\(\displaystyle{ \frac{H - r}{r} = \frac{h}{\frac{1}{3}h} \,\,}\) --> \(\displaystyle{ \frac{r}{H} = \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ