kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
s0ull
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 lis 2010, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 50 razy

kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy

Post autor: s0ull »

Witam, prosiłbym o pomoc z następującym zadaniem:

Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, jeżeli wiadomo, że pole powierzchni całkowitej ostrosłupa wynosi 10, a pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy

Post autor: Damieux »

Proponowałbym układ równań, gdzie a- długość krawędzi podstawy, H- wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ h= \sqrt{H ^{2}+\left( \frac{a}{2} \right) ^{2} }}\)- wysokość ściany bocznej
A mianowicie:
P _{c} = 10
Pole przekroju:\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ 10=a ^{2}+4*a*\sqrt{H ^{2}+\left( \frac{a}{2} \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a \sqrt{2}*H= \sqrt{6}}\)
ODPOWIEDZ