ostrosłup prawidłowy.
ostrosłup prawidłowy.
No więc mam problem.
Jak wyliczyć długość krawędzi podstawy ostrosłupa mając pole podstawy, pole boczne i pole całkowite?
Jak wyliczyć długość krawędzi podstawy ostrosłupa mając pole podstawy, pole boczne i pole całkowite?
ostrosłup prawidłowy.
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 80cm kwadratowych, a pole jego powierzchni całkowitej jest równe 144cm kwardratowe. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup prawidłowy.
\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_b}\)
\(\displaystyle{ P_p=P_c-P_b}\)
\(\displaystyle{ P_p=144-80}\)
\(\displaystyle{ P_p=64}\)
\(\displaystyle{ a^2=64}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ P_p=P_c-P_b}\)
\(\displaystyle{ P_p=144-80}\)
\(\displaystyle{ P_p=64}\)
\(\displaystyle{ a^2=64}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
ostrosłup prawidłowy.
Na to wpadłem, ale wolałem podać treść zadania.
Bo jestem w kropce.
Ale jestem głupi, że na to nie wpadłem.
Ps. Moje zdolności matematyczne nie przewyższają zdolności matematycznych kamienia. Więc looz.
Bo jestem w kropce.
Ale jestem głupi, że na to nie wpadłem.
Ps. Moje zdolności matematyczne nie przewyższają zdolności matematycznych kamienia. Więc looz.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2011, o 22:24 przez virek2, łącznie zmieniany 1 raz.