W kulę o promieniu \(\displaystyle{ 5}\) wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa
prosze o rozwiazanie tego zadania
W kulę o promieniu 5 wpisano
W kulę o promieniu 5 wpisano
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 18:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
W kulę o promieniu 5 wpisano
Promień kuli jest równy promieniowi okręgu opisanego na trójkącie o bokach: przekątna podstawy, krawędź boczna, krawędź boczna.
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
+ Pitagoras
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
+ Pitagoras