Beczka w kształcie walca...
- XulaX
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Beczka w kształcie walca...
Kto potrafi rozwiązać to zadanie?
Beczka w kształcie walca o średnicy 100cm jest napełniona wodą. O ile centymetrów obnizy sie poziom wody jeżeli odlejemy z beczki 100 litrow?
Ja zrobilam tak: narysowalam ten walec i zaznaczyłam gdzie ta woda sie obnizyla i z tego utworzyl mi sie taki mniejszy walec, ktory ma taka sama podstawe jak cala ta beczka. No i teraz mogla bym obliczyc wysokość tego malego walca z przekształconego wzoru na objetość czyli V=Pole podstawy*wysokość to wysokość=V/Pp na ale wtedy wychodzi mi taki ułamek h=1000cm3/2500Πcm2 no i co ja mam teraz z tym zrobic?? Chyba ze ktoś zna inne rozwiazanie tego zadania?
Beczka w kształcie walca o średnicy 100cm jest napełniona wodą. O ile centymetrów obnizy sie poziom wody jeżeli odlejemy z beczki 100 litrow?
Ja zrobilam tak: narysowalam ten walec i zaznaczyłam gdzie ta woda sie obnizyla i z tego utworzyl mi sie taki mniejszy walec, ktory ma taka sama podstawe jak cala ta beczka. No i teraz mogla bym obliczyc wysokość tego malego walca z przekształconego wzoru na objetość czyli V=Pole podstawy*wysokość to wysokość=V/Pp na ale wtedy wychodzi mi taki ułamek h=1000cm3/2500Πcm2 no i co ja mam teraz z tym zrobic?? Chyba ze ktoś zna inne rozwiazanie tego zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Beczka w kształcie walca...
Przepraszam nie analizowalam Twojego rozw jednak wynik sie rozni wiec podaje swoje rozw.
100 litrów= 0,1 \(\displaystyle{ m^3}\) Chcemy rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ 0,1 m^3=\pi{(0.5m)}^2h}\) czyli \(\displaystyle{ h=\frac{0.1}{0.5}\frac{1}{\pi}m\approx0.064m=6.4cm}\)
100 litrów= 0,1 \(\displaystyle{ m^3}\) Chcemy rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ 0,1 m^3=\pi{(0.5m)}^2h}\) czyli \(\displaystyle{ h=\frac{0.1}{0.5}\frac{1}{\pi}m\approx0.064m=6.4cm}\)
- XulaX
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Beczka w kształcie walca...
No tak ale teraz sprawdzając jeżeli Pole podstawy tego walca wynosi 2500Π to jesli chcemy obliczyc jego V czyli 2500Π*6.4=16000Πcm3 a wynik powinien wynosic 1000cm3!!
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Beczka w kształcie walca...
No tak przepraszam Twoj wynik byl poprawny zauwaz ze zgubilam kwadrat ma byc
\(\displaystyle{ h=\frac{0.1}{{0.5}^2}\frac{1}{\pi}m=\frac{0.4}{\pi}m=\frac{40}{\pi} cm\approx 0.127m=12.7cm}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{40}{\pi} cm \pi 2500 {cm}^2= 100000{cm}^3 =100l}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{0.1}{{0.5}^2}\frac{1}{\pi}m=\frac{0.4}{\pi}m=\frac{40}{\pi} cm\approx 0.127m=12.7cm}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{40}{\pi} cm \pi 2500 {cm}^2= 100000{cm}^3 =100l}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Beczka w kształcie walca...
\(\displaystyle{ V=\pi r^2h\\
h=\frac{V}{\pi r^2}=\frac{0,1m^3}{0,25m^2\pi}=\frac{2}{5\pi}m=\frac{200}{5\pi}cm={40 \over \pi}cm}\)
h=\frac{V}{\pi r^2}=\frac{0,1m^3}{0,25m^2\pi}=\frac{2}{5\pi}m=\frac{200}{5\pi}cm={40 \over \pi}cm}\)
- XulaX
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Beczka w kształcie walca...
h=frac{V}{pi r^2}=frac{0,1m^3}{0,25m^2pi}=frac{2}{5pi}m
ale dlaczego tak? nie rozumiem jak ci to wyszlo:)
Dodano: 30 Grudzień 2006, 16:18
zle napisalam:) po prostu nie rozumiem dlaczego ci wyszlo ze 0,1m3/0.25m2Π=2/5Π m ??to jest w tym dzialaniu jak obliczales wysokosc
ale dlaczego tak? nie rozumiem jak ci to wyszlo:)
Dodano: 30 Grudzień 2006, 16:18
zle napisalam:) po prostu nie rozumiem dlaczego ci wyszlo ze 0,1m3/0.25m2Π=2/5Π m ??to jest w tym dzialaniu jak obliczales wysokosc
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Beczka w kształcie walca...
Nie za bardzo rozumiem czego tu nie można rozumieć
Rozpiszę baardzo dokładnie:
\(\displaystyle{ \frac{0,1m^3}{0,25m^2\pi}=\frac{0,1 m^2\cdot m}{0,25 m^2 \pi}\cdot \frac{20}{20}=($upraszczamy jednostki$)=
\frac{0,1m\cdot 20}{0,25\cdot 20 \pi}=\frac{2m}{5\pi}=\frac{2}{5\pi}m}\)
Teraz chyba jasne
Rozpiszę baardzo dokładnie:
\(\displaystyle{ \frac{0,1m^3}{0,25m^2\pi}=\frac{0,1 m^2\cdot m}{0,25 m^2 \pi}\cdot \frac{20}{20}=($upraszczamy jednostki$)=
\frac{0,1m\cdot 20}{0,25\cdot 20 \pi}=\frac{2m}{5\pi}=\frac{2}{5\pi}m}\)
Teraz chyba jasne