Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Patka1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Patka1990 »

Mam rozwiązac zdanie ale tego kompletnie nie rozumiem więc proszę o pomoc.
Oblicz pole całkowite i objętośc graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jeżeli krawędź podstawy ma 8 cm a przekątna ściany bocznej = 18cm

Proszę o całkowite rozwiązanie krok po kroku, z góry dzięki wielkie
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: alfgordon »

do obliczenia pola podstawy wystarczy jego bok (masz dany ) więc skorzystaj ze wzoru

do obliczenia wysokości graniastosłupa skorzystaj z tw. Pitagorasa ( masz daną przyprostokątną i przeciwprostokątną)
Patka1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Patka1990 »

no ok wysokosc wyszło mi h=16,1 a pole podstawy16 pierwiastków z 3 co do reszty wychodzą mi kolosalne sumy
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: alfgordon »

no takie wychodzą.. jednak jeżeli nie musisz wyliczać tych pierwiastków to nie wyliczaj, zostaw takie jak są
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Psiaczek »

Patka1990 pisze:no ok wysokosc wyszło mi h=16,1 a pole podstawy16 pierwiastków z 3 co do reszty wychodzą mi kolosalne sumy
Patka ja bym zostawił wysokość w postaci \(\displaystyle{ \sqrt{260}= \sqrt{4 \cdot 65}=2 \sqrt{65}}\)

Pole podstawy masz dobrze, do końca już niedaleko

Pole całkowite to suma pól dwóch jednakowych podstaw i trzech prostokątnych ścian bocznych, objętość to iloczyn pola podstawy przez wysokość.
Patka1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Patka1990 »

te samo zadanie robiliśmy w klasie ale cos mi się nie zgadzało dlatego dałam te zadanie na forum.. kolega obliczył że
Pc=2*16pierwiastków z 3 + 386,4 = 32pierwiastków z 3+ 386,4 = 55,36 + 386,4 = 441,6 Tylko skad te 55,36 się wzieło
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Psiaczek »

Patka1990 pisze:te samo zadanie robiliśmy w klasie ale cos mi się nie zgadzało dlatego dałam te zadanie na forum.. kolega obliczył że
Pc=2*16pierwiastków z 3 + 386,4 = 32pierwiastków z 3+ 386,4 = 55,36 + 386,4 = 441,6 Tylko skad te 55,36 się wzieło

Starajcie się dopóki można przekształcać a dopiero potem podstawiać liczby . Pole całkowite:

\(\displaystyle{ 2 \cdot 16 \sqrt{3}+3 \cdot 8 \cdot 2 \sqrt{65} =32 \sqrt{3}+48 \sqrt{65}}\)

ponadto \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1.73205, \sqrt{65} \approx 8.06226}\)
Patka1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Patka1990 »

dalej tego nie rozumiem najgorzej że mam jutro zaliczenie 2 semestru a ja ni w ząb
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Psiaczek »

Patka1990 pisze:dalej tego nie rozumiem najgorzej że mam jutro zaliczenie 2 semestru a ja ni w ząb
Ale czego ty kobieto nie rozumiesz? Napisałem ci przekształcenia oraz prawidłowy wynik wychodząc od sumy pól dwóch podstaw i trzech ścian bocznych
Patka1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Patka1990 »

facet a pomożesz jutro na klasówce?
ODPOWIEDZ