Długość krawędzi ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Długość krawędzi ostrosłupa

Post autor: rafaluk »

Oblicz długość krawędzi podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego wiedząc, że długość jego krawędzi bocznej wynosi 5 i pole powierzchni całkowitej jest równe 16.

Zrobiłem układ równań, ale z niego wychodzą dwa rozwiązania (w odpowiedziach jest tylko jedno):

h - wysokość ściany bocznej
a - krawędź podstawy

\(\displaystyle{ \begin{cases} h^2+ (\frac{a}{2})^2=5^2 \\ a^2+4 \cdot \frac{ah}{2}=16 \end{cases}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość krawędzi ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Co Ci wychodzi ?
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Długość krawędzi ostrosłupa

Post autor: rafaluk »

\(\displaystyle{ a=\sqrt{2} \wedge a=8}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Długość krawędzi ostrosłupa

Post autor: Errichto »

Jakby co to \(\displaystyle{ \vee}\) a nie \(\displaystyle{ \wedge}\).
Dla \(\displaystyle{ a=8}\) mamy \(\displaystyle{ h=-3}\) a ma być dodatnie.
ODPOWIEDZ