Dany jest okrąg o środku S=(2,3) i promieniu r=4, a jego prosta l:4x+3y+3=0.
a) prosta przechodzi przez środek okręgu;
b) prosta przecina okrąg, ale nie przechodzi przez jego środek;
c) prosta jest styczna do okręgu;
d) prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem.
Bardzo proszę o rysunek i wyjaśnienie.
Prosta okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lut 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prosta okręgu.
Na czym polega Twój problem ze zrobieniem rysunku do tego zadania?
Żeby stwierdzić jakie jest położenie tej prostej względem okręgu oblicz (na podstawie wzoru, który z pewnością masz w podręczniku) odległość środka okręgu od tej prostej i sprawdź czy jest równa zero, mniejsza, równa lub większa od długości promienia.
Żeby stwierdzić jakie jest położenie tej prostej względem okręgu oblicz (na podstawie wzoru, który z pewnością masz w podręczniku) odległość środka okręgu od tej prostej i sprawdź czy jest równa zero, mniejsza, równa lub większa od długości promienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Prosta okręgu.
Najlepiej obliczyć odległość środka okręgu od prostej:
\(\displaystyle{ d=\frac{|4\cdot2+3\cdot3+3|}{\sqrt{4^2+3^3}}=\frac{20}{5}=4\\d=r}\)
Prosta jest styczna do okręgu, czyli ma dokładnie jeden wspólny punkt z okręgiem. C.
\(\displaystyle{ d=\frac{|4\cdot2+3\cdot3+3|}{\sqrt{4^2+3^3}}=\frac{20}{5}=4\\d=r}\)
Prosta jest styczna do okręgu, czyli ma dokładnie jeden wspólny punkt z okręgiem. C.