wyznacz długość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

wyznacz długość ostrosłupa

Post autor: dzidziuniaa »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę 120 stopni, krawędź podstawy ma długość 12. Wyznacz długość wysokości ostrosłupa.

obliczyłam sobie już że ta wysokość (którą tworzy kąt dwuścienny ma \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6}}\) i to tworzy z podstawą trójkąt prostokątny i ta druga przyprostokątna ma \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\) no i wiadomo przekątna \(\displaystyle{ 12 \sqrt{2}}\)
i szczerze mówiąc się zawiesiłam.... i nie wiem co dalej... więc proszę o jakieś jasne wskazóweczki
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

wyznacz długość ostrosłupa

Post autor: alfgordon »

ułóż równania na pola ścian bocznych i wtedy wyliczysz tą drugą wysokość ściany bocznej
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

wyznacz długość ostrosłupa

Post autor: dzidziuniaa »

No ale jak jak mogę obliczyć pole tylko tego małego trójkącika ?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

wyznacz długość ostrosłupa

Post autor: alfgordon »

mi chodzi o całą ścianę boczną czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2} \cdot 4\sqrt{6} k = \frac{1}{2} \cdot 12 H\\ 6^2 +H^2 =k^2 \end{cases}}\)

gdzie k - to krawędź ścainy bocznej
H- wysokość ściany bocznej
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

wyznacz długość ostrosłupa

Post autor: loitzl9006 »

Tu jest podobne zadanie, rozwiązane i z rysunkiem:
193707.htm
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

wyznacz długość ostrosłupa

Post autor: dzidziuniaa »

No i wyszło !:) A jak ty na to wpadłeś !!:)
Dzięki
ODPOWIEDZ