Promien Stożka..

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
FanciorS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 lis 2010, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik

Promien Stożka..

Post autor: FanciorS »

Witam musze wykonac stożek lecz nauczycielka w sql podała nam tylko tworzącą stożka (l) i kąt alfa.
Promien aby narysować sobie podstawe tego stozka trzeba sobie obliczyc poprzez narysowanie calego kola z którego wycina się owy stożek czyli

Kąt alfa= 90°
Tworząca stożka (l) = 12cm

Pw= 90° / 360° * 12(do kwadratu) π (To bedzie cos takiego)

Ale że jestem tłuk to nie umiem tego obliczyc, wyszło mi niby że Pw=36π (= Pb)
I teraz trzeba jakos policzyc te r, ale ja nawet nie mam pewnosci czy dobrze mi wyszlo te Pb -.-

Będe wdzieczny jesli ktoś poda mi wymiary tego promienia
Z góry dziekuja za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Promien Stożka..

Post autor: alfgordon »

w tym dużym kole promień jest równy tworzącej czyli 12
jeżeli kąt jest równy 90 stopni, to długość łuku jaki masz obliczyć to jedna czwarta całego obwodu

i ta długość łuku to z kolei obwód małego okręgu(czyli podstawy stożka), i korzystasz znów ze wzoru na obwód koła

\(\displaystyle{ L=2\pi r}\)
ODPOWIEDZ