Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt którego boki...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
leoschidia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował: 1 raz

Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt którego boki...

Post autor: leoschidia »

Proszę o Pomoc w następującym zadaniu.

Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt którego boki maja długość: 21 cm, 17cm, 10 cm. Wiedząc ze wysokość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ 5 \frac{2}{3}}\), oblicz cos. kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.

Moje postępy:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt którego boki...

Post autor: Justka »

wsk. Długość promienia okręgu opisanego na trójkącie można policzyć ze wzoru: \(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}}\), ponieważ masz podane boki to najłatwiej policzyć pole korzystając ze wzoru Herona \(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\), gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\).
leoschidia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2011, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował: 1 raz

Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt którego boki...

Post autor: leoschidia »

Bardzo Ci dziękuję za Pomoc
ODPOWIEDZ