Chciałabym, aby ktoś wskazał mi błędy w zadaniu maturalnym, które usiłowałam rozwiązać.
Zad. 1 (6 pkt)
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. Pole trójkąta ACS jest równe \(\displaystyle{ 20\sqrt{2}}\) , krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego tangens jest równy \(\displaystyle{ \frac{5\sqrt{2}}{4}}\). Oblicz objętość ostrosłupa.
\(\displaystyle{ P_{acs} = 20\sqrt{2} \\
tg \alpha = \frac{5\sqrt{2}}{4} \\
f = 5\sqrt{2} \\
g = 4}\)
e (z Pitagorasa) = sqrt{66} \ \
x = 5sqrt{2} cdot 2 = 10sqrt{2} \
a = sqrt{50} + sqrt{50} \
a = 10[/latex]
\(\displaystyle{ P= a\cdot \frac{h}{2} = 20\sqrt{2} \\
a\cdoth = 40\sqrt{2} \\
10h = 40\sqrt{2} \ | :10 \\
h = 4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot Pp \cdot h \\
V = \frac{50}{3} \cdot 4\sqrt{2}}\)
Proszę o wyrozumiałość, w sprawach matmy jestem kompletnie zielona... :/
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, oblicz objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: 167825427
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, oblicz objętość.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, o 19:11 przez 19monika92, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: 167825427
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, oblicz objętość.
chyba nawiedził mnie duch Picassa
to miało być twierdzenie Pitagorasa, a że miałam problem ze wsadzeniem wszystkiego pod jeden pierwiastek, odruchowo napisałam, jak napisałam. Już poprawiłam. Dzięki za zwrócenie mi uwagi
to miało być twierdzenie Pitagorasa, a że miałam problem ze wsadzeniem wszystkiego pod jeden pierwiastek, odruchowo napisałam, jak napisałam. Już poprawiłam. Dzięki za zwrócenie mi uwagi