Woda w akwarium
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
akwarium ma kształt sześcianu. suma długości wszystkich jego krawedzi wynosi 480cm ile litrów trzeba wlać do tego akwarium aby wypełnić go do \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) wysokości
Mógł by ktos zrobić to zadanie jestem z geometrii kompletnie zielony
Mógł by ktos zrobić to zadanie jestem z geometrii kompletnie zielony
Ostatnio zmieniony 30 mar 2011, o 19:02 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Woda w akwarium
Odpowiedz sobie na te pytania:
Ile krawędzi ma sześcian?
W takim razie jaką długość ma jedna krawędź sześcianu (najlepiej zamień wynik na decymetry)?
Jaki jest wzór na objętość sześcianu?
Ile wynosi objętość tego sześcianu?
Ile to jest \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) jego objętości?
Wynik zamień na litry.
Ile krawędzi ma sześcian?
W takim razie jaką długość ma jedna krawędź sześcianu (najlepiej zamień wynik na decymetry)?
Jaki jest wzór na objętość sześcianu?
Ile wynosi objętość tego sześcianu?
Ile to jest \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) jego objętości?
Wynik zamień na litry.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
jeku matma to moja pieta ahillesowa zanim ja te wszystkie zadania rozwiąże to wieki miną... a ja mam jutro sprawdzian niech ktoś pomoże przecież to nie zajmie tak wiele czasu
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Woda w akwarium
Przecież Ci pomogłam Nie rozwiążę Ci tego zadania, bo niczego się wtedy nie nauczysz. Odpowiedz po kolei na wszystkie pytania to sam rozwiążesz to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
no wiec Krawedzi ma 12
480:12= 40 a to jest 4dm
Wzór V= \(\displaystyle{ a{3}}\)
czyli obietosc wynosi 64000
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) z tego to 48000cm tak?
ale jaki z tymi litrami proszę zamień mi to:P
480:12= 40 a to jest 4dm
Wzór V= \(\displaystyle{ a{3}}\)
czyli obietosc wynosi 64000
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) z tego to 48000cm tak?
ale jaki z tymi litrami proszę zamień mi to:P
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
dzieki wielkie hmmm jak mogła bys mi tak rozkminic jeszcze takie zadanie był bym bardzo wdzięczny
ile litrów wody mieści się w basenie o wymiarach 22x12.5x1.8m? ile metrów kwadratowych glazury potrzeba do wyłożenia ścian i dna basenu?
ile litrów wody mieści się w basenie o wymiarach 22x12.5x1.8m? ile metrów kwadratowych glazury potrzeba do wyłożenia ścian i dna basenu?
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Woda w akwarium
Basen jest prostopadłościanem. Pytają o objętość, wzór na objętość prostopadłościanu znasz - mam nadzieję. Objętość w metrach sześciennych musisz zamienić na litry (wystarczy wynik pomnożyć razy 1000).
Wyobraź sobie basen (o głębokości 1.8m) jego ściany to dwa prostokąty o wymiarach \(\displaystyle{ 22m \cdot 1,8m}\) i dwa prostokąty o wymiarach \(\displaystyle{ 12,5m \cdot 1,8m}\). Dno basenu jest prostokątem o wymiarach \(\displaystyle{ 12,5m \cdot 22m}\). W odpowiedzi na to pytanie wystarczy zsumować pola tych pięciu prostokątów.ile metrów kwadratowych glazury potrzeba do wyłożenia ścian i dna basenu?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
V=a \(\displaystyle{ \cdot}\)b \(\displaystyle{ \cdot}\) H
Czyli V=12.5 \(\displaystyle{ \cdot}\)22 \(\displaystyle{ \cdot}\)1.8=495 \(\displaystyle{ m{3}}\) wiec =495000 \(\displaystyle{ m{2}}\)
i co dalej???
Jestes Świetna dzięki ze mi tak tłumaczysz:D
Czyli V=12.5 \(\displaystyle{ \cdot}\)22 \(\displaystyle{ \cdot}\)1.8=495 \(\displaystyle{ m{3}}\) wiec =495000 \(\displaystyle{ m{2}}\)
i co dalej???
Jestes Świetna dzięki ze mi tak tłumaczysz:D
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Woda w akwarium
Nie nie nie! Coś ty tam napisał?
Metry sześcienne zamieniasz na litry a nie na metry kwadratowe. Ale wynik dobry.
A w drugiej części zadania oblicz sobie pola tych prostokątów, o których napisałam wyżej i dodaj je. Wynik będzie w metrach kwadratowych (bo to jednostka pola).
Metry sześcienne zamieniasz na litry a nie na metry kwadratowe. Ale wynik dobry.
A w drugiej części zadania oblicz sobie pola tych prostokątów, o których napisałam wyżej i dodaj je. Wynik będzie w metrach kwadratowych (bo to jednostka pola).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
czyli to bedzie 495000l?
hmmm i dalej..
obliczamy teraz Pc tego graniastosłupa?
wiec...
Pc=2ab+2bH+2aH
Pc=2(12.5 \(\displaystyle{ \cdot}\)22)+2(22\(\displaystyle{ \cdot}\)1.8)+2(12.5\(\displaystyle{ \cdot}\)1.8)=674.2 \(\displaystyle{ m{2}}\)???
dobrze rozwiązuje??
czyli odp bedzie ze miesci sie 495000l
a glazury potrzeba 647.2m2??
hmmm i dalej..
obliczamy teraz Pc tego graniastosłupa?
wiec...
Pc=2ab+2bH+2aH
Pc=2(12.5 \(\displaystyle{ \cdot}\)22)+2(22\(\displaystyle{ \cdot}\)1.8)+2(12.5\(\displaystyle{ \cdot}\)1.8)=674.2 \(\displaystyle{ m{2}}\)???
dobrze rozwiązuje??
czyli odp bedzie ze miesci sie 495000l
a glazury potrzeba 647.2m2??
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Woda w akwarium
Skorzystałeś ze wzoru na Pc prostopadłościanu. Ale przecież nie będziesz przykrywał glazurą wody w basenie! Basen jest odkryty Jeśli już skorzystałeś z tego wzoru to odejmij pole prostokąta \(\displaystyle{ a \cdot b}\). Pozostałe obliczenia dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
czyli 674.2-275=399.2 m2-- 30 mar 2011, o 22:24 --hmmm a jeszcze jak bys mi pomogła w takim zadaniu to juz kompletna dla mnie czarna magia
Dach ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawedzi podstawy 8m i krawedzi bocznej dł 5m. ile metrów kwadratowych blachy należny kupic na wykonanie tego dachu ? przy uwzględnieniu 8% na odpadki... jak to zrobić w ogóle? i co z tymi 8%???
Dach ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawedzi podstawy 8m i krawedzi bocznej dł 5m. ile metrów kwadratowych blachy należny kupic na wykonanie tego dachu ? przy uwzględnieniu 8% na odpadki... jak to zrobić w ogóle? i co z tymi 8%???
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Woda w akwarium
Narysuj sobie pojedynczą ścianę dachu (trójkąt równoramienny o podstawie 8m i ramionach 5m), poprowadź wysokość, ułóż tw. Pitagorasa i oblicz wysokość trójkąta. Oblicz pole trójkąta. Dach składa się z czterech takich trójkątów, więc pomnóż wynik razy cztery.
A na końcu proporcja:
100% - P
108% - x
Gdzie za P podtsawisz powierzchnię dachu (czyli sumę pól tych cztrech trójkątów).
A na końcu proporcja:
100% - P
108% - x
Gdzie za P podtsawisz powierzchnię dachu (czyli sumę pól tych cztrech trójkątów).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: serock
- Podziękował: 1 raz
Woda w akwarium
czyli to bedzie tak
\(\displaystyle{ a{2}}\)+ \(\displaystyle{ b{2}}\)= \(\displaystyle{ c{2}}\)
\(\displaystyle{ 8{2}}\)+\(\displaystyle{ 5{2}}\)=\(\displaystyle{ c{2}}\)
64+25=\(\displaystyle{ c{2}}\)
\(\displaystyle{ c{2}}\)=89... ale z tego nie ma pierwiastka.. chyba coś źle robię pomóż
Wzor na pole
\(\displaystyle{ P= \frac{ a{2} \sqrt{3} }{2}}\) i to wszystko razy 4?? sorki nie rozkminiam tego :/:/:/::/:/:/
\(\displaystyle{ a{2}}\)+ \(\displaystyle{ b{2}}\)= \(\displaystyle{ c{2}}\)
\(\displaystyle{ 8{2}}\)+\(\displaystyle{ 5{2}}\)=\(\displaystyle{ c{2}}\)
64+25=\(\displaystyle{ c{2}}\)
\(\displaystyle{ c{2}}\)=89... ale z tego nie ma pierwiastka.. chyba coś źle robię pomóż
Wzor na pole
\(\displaystyle{ P= \frac{ a{2} \sqrt{3} }{2}}\) i to wszystko razy 4?? sorki nie rozkminiam tego :/:/:/::/:/:/