Ostrosłup - informator maturalny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Blask92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 24 razy

Ostrosłup - informator maturalny

Post autor: Blask92 »

Mam problem w rozwiązaniu tego zadania:
Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD. Punkt F jest środkiem krawędzi AD,
odcinek EF jest wysokością ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa, jeśli
wiadomo, że AE = 15 , BE = 17.

Z trójkąta EAB z pitagorasa wyliczyłam bok kwadratu, który wyszedł 8. Z tego pole podstawy ostrosłupa = 64. Jednak nie wiem jak obliczyć h (odc. EF). Może mi ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Ostrosłup - informator maturalny

Post autor: Mistrz »

Również z twierdzenia Pitagorasa, tym razem dla trójkąta AEF, którego boki to AE, h, AF (AE to przeciwprostokątna), gdzie \(\displaystyle{ \left|AE\right| = 15}\), natomiast \(\displaystyle{ \left|AF\right| = \frac{\left|AD\right|}{2} = 4}\).
Blask92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 24 razy

Ostrosłup - informator maturalny

Post autor: Blask92 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ