Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa wynosi

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
whisper20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 8 sty 2011, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 11 razy

Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa wynosi

Post autor: whisper20 »

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 16 i tworzy z płaszczyzną podstawy ostrosłupa kąt, którego kosinus jest równy 0,75. Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa ma długość
a) \(\displaystyle{ 6}\)
b) \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\)
c) \(\displaystyle{ 12}\)
d) \(\displaystyle{ 12\sqrt{3}}\)

c) ale jak to policzyć?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa wynosi

Post autor: Lbubsazob »

Promień okręgu opisanego to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h}\) podstawy, a tu masz: \(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{ \frac{2}{3}h }{16}}\).
ODPOWIEDZ