ostrosłup czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
ostrosłup czworokątny
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 9 cm, a wysokość ściany bocznej jest równa \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\). oblicz:
odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od ściany bocznej
odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od ściany bocznej
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
ostrosłup czworokątny
Rozrysuj to sobie: narysuj odcinek biegnący od spodka wysokości ostrosłupa do krawędzi podstawy. Pod jakim kątem do niej pada? Ile wynosi jego długość?
Widzisz trójkąt, którego boki to wysokość ostrosłupa, wysokość ściany bocznej i wspomniany wyżej odcinek. Narysuj odcinek od spodka wysokości ostrosłupa do ściany bocznej. Pod jakim kątem do niej będzie padał? Jak znając boki trójkąta można obliczyć ten odcinek?
Widzisz trójkąt, którego boki to wysokość ostrosłupa, wysokość ściany bocznej i wspomniany wyżej odcinek. Narysuj odcinek od spodka wysokości ostrosłupa do ściany bocznej. Pod jakim kątem do niej będzie padał? Jak znając boki trójkąta można obliczyć ten odcinek?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
ostrosłup czworokątny
wysokość ostrosłupa wyszła mi \(\displaystyle{ \sqrt{6,75}}\), druga przyprostokątna tego trójkąta wynosi 4,5 i chcę wyliczyć wysokość sciany bocznej,ale gubie sie w wyliczaniu
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
ostrosłup czworokątny
Jak na razie to mam tak samo. Po co liczyć wysokość ściany bocznej skoro ją masz?
Podpowiedź: na jakie sposoby możesz zapisać pole tego trójkąta?
Podpowiedź: na jakie sposoby możesz zapisać pole tego trójkąta?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
ostrosłup czworokątny
Nie bardzo rozumiem. Co oznaczają u Ciebie te litery? Skoro chcesz skorzystać z tego wzoru i wiesz co oznacza, w czym tkwi problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
ostrosłup czworokątny
nie mogę poradzić sobie z ułamkami,nie wiem jak to rozpisac,zeby wyszedł mi dobry wynik
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
ostrosłup czworokątny
Zapisz proszę swoje obliczenia. Liczby rzeczywiście nie są ładne, o ile moje rozumowanie jest poprawne powinno wyjść ostatecznie 2,25.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
ostrosłup czworokątny
\(\displaystyle{ \frac{4,5}{3} \cdot \sqrt{\frac{6,75}{3}}}\).
Spróbuj dalej samodzielnie.
Spróbuj dalej samodzielnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płońsk