Witam, mam problem z rozwiązaniem poniższego zadania:
Długość krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7}}\) (2 pierwiastek z 7). Miara kata między ścianą boczną a podstawą ostrosłupa jest równa 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego wielościanu.
Proszę o pomoc. Pilne
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - krawędź boczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 mar 2011, o 14:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - krawędź boczna
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, o 14:17 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używając LaTeX'a wstawiaj znaczniki[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Używając LaTeX'a wstawiaj znaczniki
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - krawędź boczna
Zrób rysunek.
Na rysunku można zobaczyć trójkąt prostokątny o miarach kątów 30 60 90 stworzony z: wysokości \(\displaystyle{ H}\) ostrosłupa, odcinka równego \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) wysokości podstawy oraz odcinka będącego krawędzią boczną ostrosłupa.
Korzystając z własności trójkąta specyficznego 30 60 90 (chodzi o długości odcinków \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ 2a}\) i \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) - mam nadzieję że kojarzysz) można łatwo obliczyć odcinek \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) oraz \(\displaystyle{ H}\).
Znając \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) obliczamy wysokość podstawy, a następnie krawędź podstawy (bok trójkąta równobocznego), a w końcu pole podstawy.
Znając pole podstawy i wysokość \(\displaystyle{ H}\) ostrosłupa liczymy objętość. Do pola powierzchni całkowitej potrzebujemy jeszcze wysokości ściany bocznej, którą obliczymy z tw. Pitagorasa.
Na rysunku można zobaczyć trójkąt prostokątny o miarach kątów 30 60 90 stworzony z: wysokości \(\displaystyle{ H}\) ostrosłupa, odcinka równego \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) wysokości podstawy oraz odcinka będącego krawędzią boczną ostrosłupa.
Korzystając z własności trójkąta specyficznego 30 60 90 (chodzi o długości odcinków \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ 2a}\) i \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) - mam nadzieję że kojarzysz) można łatwo obliczyć odcinek \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) oraz \(\displaystyle{ H}\).
Znając \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) obliczamy wysokość podstawy, a następnie krawędź podstawy (bok trójkąta równobocznego), a w końcu pole podstawy.
Znając pole podstawy i wysokość \(\displaystyle{ H}\) ostrosłupa liczymy objętość. Do pola powierzchni całkowitej potrzebujemy jeszcze wysokości ściany bocznej, którą obliczymy z tw. Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 mar 2011, o 14:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - krawędź boczna
Ale my w zadaniu mamy podany kąt pomiędzy ścianą boczną a podstawą, a nie krawędzią boczną a podstawą.odcinka będącego krawędzią boczną ostrosłupa.
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - krawędź boczna
A no fakt, proszę wybaczyć. W takim razie zaczynamy od początku:
Mamy trójkąt specyficzny 30 60 90 utworzony z wysokości ostrosłupa, wysokości ściany bocznej i odcinka \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) wysokości podstawy.
Wysokość ostrosłupa wynosi więc \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}h}\).
Teraz spójrz na trójkąt zbudowany z wysokości ostrosłupa, odcinka \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h}\) oraz krawędzi bocznej i do tego trójkąta ułóż tw. Pitagorasa. Jak obliczysz wysokość \(\displaystyle{ h}\) podstawy to dalej już powinno być z górki.
Mamy trójkąt specyficzny 30 60 90 utworzony z wysokości ostrosłupa, wysokości ściany bocznej i odcinka \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) wysokości podstawy.
Wysokość ostrosłupa wynosi więc \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}h}\).
Teraz spójrz na trójkąt zbudowany z wysokości ostrosłupa, odcinka \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h}\) oraz krawędzi bocznej i do tego trójkąta ułóż tw. Pitagorasa. Jak obliczysz wysokość \(\displaystyle{ h}\) podstawy to dalej już powinno być z górki.
h wynosi: