Objęstość ostrosłupa jest równa 300\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) cm3 a jego wysokość ma długość 12cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kątach ostrych 30 stopni i 60 stopni. Oblicz obwód podstawy tego ostrosłupa.
Bardzo proszę o rozwiązanie . : )
Ostrosłup z podstawą trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 17:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ostrosłup z podstawą trójkąta prostokątnego
Ja w ogóle nie ogarniam o co tu chodzi Dlatego poprosiłam o rozwiązanie tego zadania
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Ostrosłup z podstawą trójkąta prostokątnego
Ze wzoru na objętość ostrosłupa łatwo obliczyć pole podstawy.
Długości krawędzi podstawy wynoszą \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) (przyprostokątne) i \(\displaystyle{ 2a}\) (przeciwprostokątna), więc pole podstawy będzie wynosić \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot a \cdot a \sqrt{3} = \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{2}}\), z czego łatwo obliczyć długość boku \(\displaystyle{ a}\), a następnie długości pozostałych boków trójkąta.
Długości krawędzi podstawy wynoszą \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) (przyprostokątne) i \(\displaystyle{ 2a}\) (przeciwprostokątna), więc pole podstawy będzie wynosić \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot a \cdot a \sqrt{3} = \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{2}}\), z czego łatwo obliczyć długość boku \(\displaystyle{ a}\), a następnie długości pozostałych boków trójkąta.