Graniastosłup prosty
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 17:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Graniastosłup prosty
Wysokość graniastosłupa prostego ma długość 18cm. Podstawą jego jest sześciokąt foremny o boku długości 5cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Graniastosłup prosty
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2P_{p} + P_{pb} = 2 \cdot \frac{3a^2\sqrt{3}}{2} + 6ah = 3 \cdot 5^2\sqrt{3} + 6 \cdot 5 \cdot 18 = 75\sqrt{3} + 540 = 15(5\sqrt{3} + 36) \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=P_{P} \cdot h = \frac{3 \cdot 5^2\sqrt{3}}{2} \cdot 18 = 675\sqrt{3} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ V=P_{P} \cdot h = \frac{3 \cdot 5^2\sqrt{3}}{2} \cdot 18 = 675\sqrt{3} \ cm^3}\)