pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
darkMagic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: darkMagic »

Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt prostokątny ABC, którego przeciwprostokątna ma 26cm długości, a przyprostokątna AC ma 24cm długości. Krawędź SA jest prostopadła do płaszczyzny podstawy ABC, |SA|=18cm. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: loitzl9006 »

AU
AU
a7271e1326a45a2e.jpg (6.61 KiB) Przejrzano 72 razy
\(\displaystyle{ \left| AB\right| = 10cm}\) to wynika z Pitagorasa

\(\displaystyle{ AS}\) jest wysokością ostrosłupa

\(\displaystyle{ ASC}\) - trójkąt prostokątny, z niego wyznaczasz długość boku \(\displaystyle{ CS}\)

\(\displaystyle{ ABS}\) - trójkąt prostokątny, z niego wyznaczasz długość boku \(\displaystyle{ BS}\)

Wtedy znając długości wszystkich boków trójkąta \(\displaystyle{ BSC}\), możesz obliczyć jego pole, np. za pomocą wzoru Herona.
darkMagic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: darkMagic »

No fajnie wszystko ładnie pięknie dziękuje bardzo, ale problemy zaczynają się w obliczeniach czy Tobie też wychodzi że |BS|= \(\displaystyle{ \sqrt{424}}\)? bo ostateczny wynik ma wyjść 600, a ja już nie wiem w którym miejscu źle liczę.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: loitzl9006 »

też mi tak wychodzi...

Jak wstawiam dane pod wzór Herona, to wychodzi mi pole \(\displaystyle{ BSC \approx 263 cm ^{2}}\)
A pole powierzchni bocznej ok. \(\displaystyle{ 569 cm ^{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

Ale w zadaniu (przynajmniej Ty tego nie napisałeś) nie wiemy gdzie jest wierzchołek kąta prostego.
I jakaś literówka (D).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: piasek101 »

[edit] Jakaś pomyłka - drugi raz mi wskoczyło to samo.

Do usunięcia.
ODPOWIEDZ