.Ile razy pole pow. kuli jest mniejsza od pola pow. półkuli?
.Ile razy pole pow. kuli jest mniejsza od pola pow. półkuli?
Piotr kupił kulę i półkulę, wykonane z turkusa.Promień półkuli jest 2 razy większy niż kuli.Ile razy pole pow. kuli jest mniejsza od pola pow. półkuli?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
.Ile razy pole pow. kuli jest mniejsza od pola pow. półkuli?
wzór na powierzchnię kuli to \(\displaystyle{ P=4\pi r^2}\). oznacz sobie \(\displaystyle{ r}\)- promień kuli. Wtedy promień półkuli jest równy \(\displaystyle{ 2r}\). Skorzystaj ze wzoru i wyjdzie. Pozdrawiam!
- kenser
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
.Ile razy pole pow. kuli jest mniejsza od pola pow. półkuli?
\(\displaystyle{ r}\) - promień kuli
\(\displaystyle{ R}\) - promień półkuli
\(\displaystyle{ R = 2r}\)
Powierzchnia kuli:
\(\displaystyle{ P_k = 4 \pi r^2}\)
Powierzchnia półkuli:
\(\displaystyle{ P_p = \frac{4 \pi R^2}{2} + \pi R^2}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{P_p}{P_k}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{4 \pi R^2}{2} + \pi R^2}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{4 \pi (2r)^2}{2} + \pi (2r)^2}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{4 \pi 4r^2}{2} + \pi 4r^2}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{4 \pi r^2 (2 + 1)}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = 3}\)
\(\displaystyle{ R}\) - promień półkuli
\(\displaystyle{ R = 2r}\)
Powierzchnia kuli:
\(\displaystyle{ P_k = 4 \pi r^2}\)
Powierzchnia półkuli:
\(\displaystyle{ P_p = \frac{4 \pi R^2}{2} + \pi R^2}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{P_p}{P_k}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{4 \pi R^2}{2} + \pi R^2}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{4 \pi (2r)^2}{2} + \pi (2r)^2}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{4 \pi 4r^2}{2} + \pi 4r^2}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{4 \pi r^2 (2 + 1)}{4 \pi r^2}}\)
\(\displaystyle{ x = 3}\)