Witam wszystkich forumowiczy bardzo serdecznie. Klasówka tuż, tuż a ja mam problem z zadaniem ze zbioru Kiełbasy. Bardzo proszę o rozwiązanie. Gdzieś na tym forum znalazłem już to zadanie ale było "rozgrzebane".
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o kącie ostrym alfa, w którym ramię i krótsza podstawa ma długość a. Każda krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt beta. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Ostrosłup z trapezem w podstawie-Kiełbasa
Ostrosłup z trapezem w podstawie-Kiełbasa
a można by było jeszcze raz bo nie rozumiem np. dla czego tak wyszła dłuższa podstawa?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup z trapezem w podstawie-Kiełbasa
Masz rysunek?
Poprowadź wysokośc trapezu z wierzchołka kąta rozwartego (tego z lewej strony) i oznacz przez \(\displaystyle{ x}\) ten mały odcinek po lewej stronie
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{x}{a} \Rightarrow x=a cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ d=2x+a=2a cos\alpha+a=a(1+2\cos\alpha)}\)
Poprowadź wysokośc trapezu z wierzchołka kąta rozwartego (tego z lewej strony) i oznacz przez \(\displaystyle{ x}\) ten mały odcinek po lewej stronie
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{x}{a} \Rightarrow x=a cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ d=2x+a=2a cos\alpha+a=a(1+2\cos\alpha)}\)