graniastoslup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karolina1455
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 mar 2011, o 19:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

graniastoslup prawidłowy czworokątny

Post autor: karolina1455 »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ d}\) i tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa wiedząc, że: \(\displaystyle{ d=26\ cm, \cos\alpha=\frac{5}{13}}\).
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, o 11:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

graniastoslup prawidłowy czworokątny

Post autor: alfgordon »

dorysuj sobie przekątną ściany bocznej, tak by powstał ci trójkąt o bokach: podstawa, przekątna graniastosłupa i ściany bocznej
korzystając z cosinusa oblicz długość podstawy a potem przekątnej ściany bocznej
ODPOWIEDZ