Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Urbanner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 mar 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Urbanner »

Suma długości wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 2. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, dla której ma on największe pole powierzchni całkowitej.

\(\displaystyle{ h_{1} + h_{2}=2}\)
\(\displaystyle{ h_{2}=\frac{4-x\sqrt{3}}{2}}\)

gdzie \(\displaystyle{ h_{2}}\) jest wysokością ściany bocznej.
Wtedy \(\displaystyle{ Pc= \frac{-2 \sqrt{3} x^{2} }{4}+3x}\) , czyli funkcja kwadratowa

Odpowiedź to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), więc trzeba było skorzystać z \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\)

Nie rozumiem dlaczego do obliczenia maksimum używamy \(\displaystyle{ p}\), a nie \(\displaystyle{ q}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: piasek101 »

Bo szukasz x-sa dla którego jest max.
Urbanner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 mar 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Urbanner »

Ale dlaczego to ma być maks dla x, a nie dla y?
Jeśli x jest w R, to gdzie tu maks?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: piasek101 »

Ale nie szukasz maksymalnego x-sa.
Tylko x-sa gdzie P jest max.
Urbanner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 mar 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Urbanner »

a
Dzięki wielkie, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ