Zadanie 1
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie 30 stopni i boku długości 12 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 8cm.
Zadanie 2
Podstawą graniastosłupa jest romb o przekątnych długości 15 cm i 20 cm. Wiedząc, że wysokość tego graniastosłupa jest równa 17cm, oblicz jego pole powierzchni całkowitej.
Zadanie 3
Wysokość graniastosłupa prostego jest równa 11cm, a jego podstawą jest trójkąt równoramienny o jednym z kątów 120 stopni i ramionach długości 14 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
Prawidłowe odpowiedz do zadań:
Zadanie 1: \(\displaystyle{ 528 cm ^2}\)
Zadanie 2 : \(\displaystyle{ 1150 cm^2}\)
Zadanie 3 : \(\displaystyle{ 154(2+ \sqrt{3} )cm^2}\)
Trzy zadania z graniastosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 2 mar 2009, o 16:39
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trzy zadania z graniastosłupów
1.
Wysokość rombu policzysz z:
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{h}{12}}\)
2.
Krawędź podstawy policzysz z:
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2} \cdot 15 )^2+( \frac{1}{2} \cdot 20 )^2}\)
3.
Długość podstawy trójkąta policzysz z:
\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{\frac{1}{2}a }{14 }}\)
Wysokość rombu policzysz z:
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{h}{12}}\)
2.
Krawędź podstawy policzysz z:
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2} \cdot 15 )^2+( \frac{1}{2} \cdot 20 )^2}\)
3.
Długość podstawy trójkąta policzysz z:
\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{\frac{1}{2}a }{14 }}\)